Πέμπτη, Μαρτίου 08, 2007

Και οι πέντε είναι υπέροχες!





Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, οι πέντε πλέον σημαίνουσες Ελληνίδες είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Το Στέιτ Ντιπάρντμεντ έδωσε εντολή σε όλες τις αμερικανικές πρεσβείες που βρίσκονται στην Ευρώπη να φτιάξουν μια λίστα με τις πέντε πλέον σημαίνουσες γυναίκες της κάθε χώρας. Οι υπόλοιπες πρεσβείες το τήρησαν κατά γράμμα, αλλά στην Ελλάδα ο αμερικανός πρέσβης αναγκάστηκε να κάνει μια παρέκκλιση, και παρέδωσε μια λίστα με τις πέντε σημαντικότερες γυναίκες σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτό συνέβη επειδή στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τις σημαντικότερες Ελληνίδες βρίσκονταν η Δέσποινα Βανδή, η Μιμή Ντενίση και η Έφη Θώδη – τρεις κυρίες που δεν διακρίνονται για τα φιλοαμερικανικά τους αισθήματα, ενώ παράλληλα έχουν πάρει επανειλημμένως μέρος σε διαδηλώσεις και έχουν πετάξει μολότοφ στην αμερικανική πρεσβεία.

Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το όνομα της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά δεν θα πρέπει να χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό, μιας και οποιαδήποτε κι αν ήταν στην θέση της πάλι πρώτη θα ήταν, αφού η δουλειά του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας είναι να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα – και η Έφη Σαρρή να ήταν υπουργός Εξωτερικών, σημαντικότερη Ελληνίδα θα θεωρείτο από τους Αμερικανούς.

Αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί την κ. Μπακογιάννη είναι πως στο σχετικό έγγραφο δεν υπάρχει καμιά άλλη αναφορά σ’ αυτήν. Οι Αμερικανοί είναι σίγουροι πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, και τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει ο Μητσοτάκης για να δει την κοράκλα του πρωθυπουργό είναι να κάνει βουντού στον Καραμανλή. Μπορεί η Ντόρα να παντρεύτηκε δυο φορές, πλην όμως ο Μητσοτάκης δεν έκανε κόρη για να τη δει νυφούλα αλλά πρωθυπουργό.

Η Ντόρα, απ’ την άλλη, δεν αγαπάει την πολιτική, αλλά θέλει να κάνει το χατίρι του μπαμπά της να τη δει οικοδέσποινα στο Μέγαρο Μαξίμου· αν –ο μη γένοιτο– τα τινάξει ο Μητσοτάκης, η Ντόρα θα παρατήσει το υπουργείο και θ’ ανοίξει ταβέρνα για αναρχικούς στα Χανιά – το ’χει όνειρο από παιδί. Περιέργως, στο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον σύζυγο της Ντόρας, τον Ισίδωρο Μπακογιάννη.

Καμιά αναφορά δεν υπάρχει και στο σύζυγο της Γιάννας Αγγελοπούλου, τον Θόδωρο Δασκαλάκη. Οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν τις φήμες για τον περίεργο τρόπο που γνωρίστηκε το ζευγάρι: ο κ. Δασκαλάκης –που ήταν καντηλανάφτης στην Κωνσταντινούπολη – λιποθύμησε στα χέρια της κ. Αγγελοπούλου κατά τη διάρκεια μιας θείας λειτουργίας στο Φανάρι επειδή τον πείραζε το λιβάνι, και η μετέπειτα σύζυγός του τον πήρε στα στιβαρά της μπράτσα και τον μετέφερε έξω από το ιερό, όπου του έδωσε το φιλί της ζωής: ίσως οι Αμερικανοί απέφυγαν να αναφέρουν το όνομα του κ. Δασκαλάκη γιατί τον θεωρούν πλέι μπόι και προικοθήρα.

Πάντως, μπράβο στην κ. Αγγελοπούλου που δεν υπολόγισε την ταξική διαφορά και παντρεύτηκε από έρωτα έναν άντρα που δεν ήταν της σειράς της. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι πρώτη στη λίστα με τις πέντε σημαντικότερες Ελληνίδες, αν δεν ήταν ένας άνθρωπος χωρίς φιλοδοξίες και με παντελή έλλειψη μεγαλομανίας.

Στον αμερικανικό κατάλογο σημειώνεται ιδιαίτερα πως η Γιάννα Αγγελοπούλου διεξήγαγε ως πρόεδρος του «Αθήνα 2004» τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην πυρκαγιά που προκλήθηκε στο άλσος της Φιλοθέης από τη ρίψη πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια ενός πάρτι του ζεύγους Αγγελοπούλου – στην Ελλάδα, αν είσαι πολύ πλούσιος και σημαντικός μπορείς να βάλεις μπουρλότο στην αμερικάνικη πρεσβεία και να μην τρέχει κάστανο, αλλά αρκεί να είσαι Πακιστανός που περνούσε τυχαία από το απέναντι πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας για να βρεθείς στο Γκουαντάναμο.

Η κ. Αγγελοπούλου θεωρείται «αυτόφωτη» από τους Αμερικανούς, σε αντίθεση με την κ. Μπακογιάννη, που οφείλει σημαντικό μέρος της λάμψης της στην ισχυρή προσωπικότητα του Ισίδωρου Μπακογιάννη – αυτός δεν είναι άντρας, είναι λαμπατέρ.

Τρίτη στην ιεράρχηση βρίσκεται η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενούδα-Ψαράκη, για την οποία σημειώνεται πως έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Διεθνών Επισκεπτών» της Αμερικής, μέσω του οποίου οι Αμερικανοί επιδιώκουν να πλησιάσουν διάφορα ανερχόμενα αστέρια της πολιτικής, οικονομικής και δημοσιογραφικής ζωής άλλων χωρών· αν και τα υπόλοιπα αστέρια είναι της ακτινοβολίας της προέδρου της Βουλής, δεν τη βλέπω καλά την Αμερική τα επόμενα χρόνια.

Την κ. Μπενούδα-Ψαράκη ακολουθεί η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την οποία αναφέρεται πως είναι πρόεδρος της οργάνωσης «Ελπίδα» για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, πρέσβειρα στην UNESCO και σύζυγος του Βαρδή Βαρδινογιάννη· από το σύζυγό της θα έπρεπε να ξεκινά η αναφορά, γιατί, αν δεν την είχε παντρευτεί, ίσως σήμερα να ήταν λουλουδού σε σκυλάδικο της εθνικής οδού.

Η κ. Βαρδινογιάννη θεωρείται ετερόφωτη από τους Αμερικανούς – όχι λόγω της προσωπικότητας του συζύγου της αλλά εξαιτίας των δαιμόνιων ρεπόρτερ του Mega Channel, που την ακολουθούν με τις κάμερες και τους προβολείς ώς και στην τουαλέτα, μπας και κάνει κι εκεί καμιά φιλανθρωπία και τη χάσουμε.

Οι πολλές φιλανθρωπίες της κ. Βαρδινογιάννη – πάντα παρουσία κάμερας – έχουν προβληματίσει τους Αμερικανούς, που βλέπουν στο πρόσωπό της μια αυριανή Ρόζα Λούξεμπουργκ και φοβούνται μήπως περάσει ξαφνικά στο ανατολικό μπλοκ. Εκφράζονται φόβοι πως ίσως δεν είναι απλώς μια φιλάνθρωπος επιδειξίας αλλά κρυφό μέλος της Κομιντέρν και του ΚΚΕ που προσπαθεί να ανατρέψει το καπιταλιστικό σύστημα από μέσα· οι υποψίες τους επιτείνονται από την πάντα ατημέλητη και χίπικη εμφάνισή της, και τις φήμες που επιμένουν πως στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι της έχει μια τεράστια φωτογραφία του Στάλιν.

Η λίστα ολοκληρώνεται με την Άννα Διαμαντοπούλου, για την οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως είναι «εκ των επιφανεστέρων πιθανών διαδόχων» του Γιώργου Παπανδρέου – ο επιθετικός προσδιορισμός «επιφανεστέρων» κρίθηκε απαραίτητος από τον συντάκτη, προφανώς γιατί σήμερα όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό είναι το καλό με τον Γιώργο Παπανδρέου: έχει κάνει όλους τους Έλληνες να πιστεύουν πως θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στη θέση του. Οι Αμερικανοί βλέπουν στην κ. Διαμαντοπούλου μια αποφασιστικότητα και, κυρίως, μια αρρενωπότητα που το ΠΑΣΟΚ έχει να δει από τις ημέρες του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη λίστα των Αμερικανών υπάρχουν και κάποιες αναφορές στις συνήθειες των πέντε πιο σημαντικών Ελληνίδων με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Έτσι, μαθαίνουμε πως στην κ. Μπακογιάννη αρέσει πολύ να ξεσκονίζει, να σφουγγαρίζει σκάλες, και να παίζει ζάρια στην ψαραγορά.

Η κ. Αγγελοπούλου λατρεύει να βλέπει γερμανικές πορνοταινίες και να μασάει πασατέμπο μέχρι να ματώσουν τα ούλα της. Αγαπημένη ασχολία της κ. Μπενούδα-Ψαράκη είναι ο αργαλειός, ενώ είναι βιρτουόζος στο μπουζούκι και φανατική γυμνίστρια – ακόμα και στο σπίτι της υποδέχεται τους υψηλούς προσκεκλημένους εντελώς τσίτσιδη, και τους προτρέπει να γδυθούν κι αυτοί.

Η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη θέλει να γίνει επαγγελματίας παλαιστής του σούμο, αλλά το μεγάλο της όνειρο ήταν να κάνει τη φωνή της Ντόρι στη μεταγλώττιση του Κάπτεν Νέμο· όταν έμαθε πως οι υπεύθυνοι ανέθεσαν τη φωνή της Ντόρι στη Δήμητρα Παπαδοπούλου, η κ. Βαρδινογιάννη έκλαψε σαν μια κούκλα, σαν μπάμπολα.

Η κ. Διαμαντοπούλου τραγουδάει ραπ για να χαλαρώσει, ενώ λατρεύει τα μπουγέλα, και δεν είναι λίγες οι φορές που πετάει σακούλες με νερό στους περαστικούς για να τους τρομάξει. Μα δεν είναι υπέροχες;





Αγαπητές διαπρύσιες θαυμάστριες του M. Hulot, το κείμενο αυτό γράφτηκε για τη





LiFO