Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2006

Η μπάλα διαπρέπει

Ανταπόκριση από το Μόναχο

Η Βραζιλία κέρδισε με 3-0 τη Γκάνα στο Ντόρτμουντ αλλά προβλημάτισε με την απόδοσή της, καθώς, για μια ακόμα φορά, οι Βραζιλιάνοι δεν έκαναν τριπλές ανάποδες κωλοτούμπες και πιρουέτες με τη μπάλα, όπως περιμέναμε όλοι μας, αλλά μόνο έτρεχαν, μάρκαραν κι έβαζαν γκολ. Ο Ρονάλντο κατάφερε να σκοράρει και να περάσει στην πρώτη θέση των σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου όλων των εποχών, όμως οι εμφανίσεις του προβληματίζουν τον Τάκη Γκώνια κι ευτυχώς που ο Ρονάλντο δεν το ξέρει αυτό, γιατί θα έπεφτε στα χάπια από τη στενοχώρια του, άσε που μπορεί να το έριχνε ακόμα περισσότερο στη μάσα και να γινόταν Τόφαλος.

Οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι ικανοποίησαν με την παρουσία τους στις κερκίδες, μιας και βαρούσαν τα τύμπανα και χόρευαν σάμπα ημίγυμνοι, όπως ακριβώς προβλέπει το πρωτόκολλο. Οι φίλαθλοι της Γκάνας ήταν ολιγάριθμοι, αφού αυτές τις μέρες γίνεται στη Γκάνα ένα θεατρικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον Σαίξπηρ και οι κάτοικοι ξημεροβραδιάζονται στα θέατρα, αδιαφορώντας για το ποδόσφαιρο αλλά και για την πείνα που τους θερίζει.

Η Γκάνα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα αλλά απουσίαζε ο καλύτερος επιθετικός της, ο Κόφι Ανάν, ο οποίος είναι μοναδικός στις βουτιές μέσα στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων και στην εξαπάτηση των διαιτητών και της κοινωνίας. Οι ελπίδες της Γκάνας στρέφονται τώρα στο επόμενο Μουντιάλ που θα γίνει στη Νότιο Αφρική κι αν, στο μεταξύ, οι παίκτες δεν τα έχουν κακαρώσει από κανα Aids ή τίποτα λοιμούς, είναι σίγουρο πως θα μεγαλουργήσουν.

Στο Ανόβερο, η Γαλλία κέρδισε με 3-1 την Ισπανία και η αποικιοκρατική της πολιτική δικαιώθηκε για μια ακόμα φορά, καθώς αποδείχτηκε πως ήταν πολύ σωστά προσανατολισμένη σε λαούς που βγάζουν μπαλαδόρους, ενώ οι Ισπανοί πήγαιναν τόσα χρόνια και κατακτούσαν λαούς γεμάτους χασογκόληδες, χωρίς όμως να αποκλείεται και η πιθανότητα, να έσφαζαν τους παικταράδες και να τη γλίτωναν όλα τα λιμά.

Τώρα οι Γάλλοι θα παίξουν με τους Βραζιλιάνους που τους τη φυλάνε εδώ και οκτώ χρόνια, γιατί, μη τους βλέπετε έτσι χαμογελαστούς και καλοσυνάτους, κατά βάθος είναι κακοί άνθρωποι κι εκδικητικοί.

Χτες το βράδυ είχα ρεπό από το μπαρ, οπότε βρήκα την ευκαιρία να πάω στα γραφεία των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στο Μόναχο και να συζητήσω μαζί τους καυτά κοινωνικά θέματα, όπως ο ρόλος του Θοδωρή Ζαγοράκη στον νέο ΠΑΟΚ. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσο καλά ενημερωμένοι ήταν – τελικά, είναι αλήθεια πως οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι καλύτεροι και πονάνε την Ελλάδα περισσότερο από εμάς τους Ελλαδίτες που είμαστε αλήτες.

Σκέφτομαι να μείνω για πάντα στο εξωτερικό. Άλλωστε, όπως λένε όλοι, οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν. Και στο εσωτερικό διαπρέπουν αλλά εκεί υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες που δεν διαπρέπουν και τόσο και δεν παραδέχονται αυτούς που διαπρέπουν, γιατί διαπρέπουν περισσότερο απ’ αυτούς που διαπρέπουν λίγο. Βέβαια, από την άλλη, δεν καταλαβαίνω, γιατί αν έχεις το σουβλατζίδικο «Η ωραία Ρούμελη» στο Μόναχο, οι άλλοι θεωρούν πως διαπρέπεις, ενώ αν το έχεις στα Ταμπούρια, είσαι απλά σουβλατζής.

Ας μην επεκταθώ, γιατί δεν θα με χωράει το Διαδίκτυο μετά. Πάντως, σκέφτομαι να διαπρέψω στο Μόναχο, για να καταλάβουν και οι Μοναχοί τι σημαίνει Έλληνας. Μετά θα πάω να διαπρέψω κι αλλού. Θα γίνω ένας διαπρεπής πρεσβευτής της χώρας μου.


Όπως ίσως καταλάβατε, έφαγα ένα χοντρό κόλλημα με το ρήμα «διαπρέπω». Το ανακηρύσσω σε «πιο αστείο ρήμα της ελληνικής γλώσσας» – μιας γλώσσας που διαπρέπει κι όλα μας τα επιτρέπει.