Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2005

Πάνω που μείναμ' άνεργοι πλακώσαν και οι Τούρκοι




Πάγωσε η τσιμινιέρα

Ο Γιάννης Πρετεντέρης έκανε πρεμιέρα στην εκπομπή του «Ανατροπή», έχοντας σαν θέμα την ανεργία. «Η ανεργία δεν είναι υπόθεση αριθμών, αλλά υπόθεση ανθρώπων», είπε ο καλός δημοσιογράφος, όμως η δήλωσή του κρίνεται περιττή γιατί ο ανθρωπισμός ξεχειλίζει από όλο του το είναι. Καλεσμένοι στο στούντιο ήταν μεταξύ άλλων ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο κ. Στέφανος Μάνος και ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Επίσης υπήρχαν τρεις άνεργοι που τους είχαν βάλει απέναντι για τιμωρία. Η εκπομπή ξεκίνησε με μερικά βίντεο που έδειχναν κάτι άλλους ανέργους που έλεγαν με μοιρολατρία πόσο κακό είναι να είσαι άνεργος – λες και η ανεργία είναι φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής. Τέλος πάντων με τον κ. Πρετεντέρη να διευθύνει τη συζήτηση και τον κ. Γιακουμάτο με τον κ. Μάνο στο πάνελ, βεβαιώθηκα πως το πρόβλημα θα λυθεί και από σήμερα δεν θα υπάρχει άνεργος ούτε για δείγμα σ' ολάκερο τον πλανήτη, οπότε το θέμα θεωρείται λήξαν, κι άρα εγώ δεν είχε νόημα να παρακολουθήσω την εκπομπή. Έτσι άλλαξα κανάλι για να δω την ομορφομάτα.







Τρία πουλάκια κάθονται στου ΑΝΤ1 το λημέρι


Η Έλλη Στάη, στην εκπομπή της «Μάτια σαν και τα δικά μου δεν ξανάδε ο ντουνιάς» καταπιάστηκε με την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συζήτηση συμμετείχαν από το στούντιο ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Δημήτρης Δανίκας, ο Κώστας Ζουράρις και οι τρεις Γιώργηδες : οι δημοσιογράφοι Χαρβαλιάς, Δελαστίκ και Κύρτσος. Υπήρχαν επίσης συνδέσεις με το Στρασβούργο, όπου βρισκόταν η Λιάνα Κανέλλη, με τα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ ,που δεν ξέρω αν είναι στου Παπάγου ή στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης και με καμιά διακοσαριά άλλα μέρη του κόσμου, όπου οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 έδιναν τη μάχη της ενημέρωσης.


Πατριδογνωσία

Η εκπομπή ξεκίνησε με ένα βίντεο που περιέγραφε όλο το ιστορικό της μεγάλης επιτυχίας της χώρας μας να οδηγήσει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαδρίτη, Ελσίνκι, Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Βομβάη, Τόκιο και Μπαρμπαριά, αλλά και όλοι οι άλλοι μεγάλοι σταθμοί του εθνικού μας θριάμβου περνούσαν μπροστά από τα διψασμένα μάτια μας και ευχόσουν αυτό το βίντεο να κρατήσει για πάντα. Στην κορυφαία στιγμή, που ο Γιώργος Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο πάνω στο γκαζόν, σαν αναστενάρης που έχει συγκαεί, με τον Ισμαήλ Τζεμ να του βαράει παλαμάκια, κάποιοι τηλεθεατές δεν κρατήθηκαν και βγήκαν πάλι με τις σημαίες στους δρόμους. Ο Αθανάσιος Έλλις (που δεν έχει τα μάτια της Έλλης), από την Ουάσινγκτον, μας προσγείωσε στην πεζή πραγματικότητα, λέγοντας πως η Κοντολίζα Ράις τα κανόνισε όλα, αλλά έτσι είναι αυτοί οι Αμερικάνοι – όλα δικά τους τα θέλουν.


Γιατί είναι θέλημα Θεού η Ευρώπη να τουρκέψει

Οι τρεις Γιώργηδες δημοσιογράφοι είπαν τα πράγματα με το όνομά τους μέσα σε δέκα λεπτά – πως δηλαδή όλα είναι προαποφασισμένα από τους Αμερικανούς και άρα εμάς δεν μας πέφτει λόγος - κλείνοντας ουσιαστικά τη συζήτηση, όμως έμενε περίπου ένα δίωρο εκπομπής, οπότε άρχισε ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του, ενώ το μικρόφωνο είχε πάρει σβάρνα την υφήλιο.


Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως αφού το ’74 μετά την εισβολή στην Κύπρο επιλέξαμε τη διπλωματία αντί του πολέμου, η σημερινή εξέλιξη είναι ευνοϊκή. Περιέργως, αντί να σκάσουν όλοι στα γέλια που το είπε αυτό – λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να επιλέξουμε τον πόλεμο – άρχισαν να το συζητάνε. Βέβαια ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν άφηνε κανέναν άλλο να μιλήσει και απορώ πως δεν βρέθηκε κάποιος να του πει πως θα έπρεπε να είναι στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη, μιας και είναι υπουργός Απασχόλησης - προφανώς στη Νέα Δημοκρατία όταν λένε υπουργός Απασχόλησης εννοούν πως τον έχουν για να τον απασχολούν όπου χρειάζεται.


Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου την πίστη σου ν’ αλλάξεις;

Τέλος πάντων, το λόγο κάποια στιγμή πήρε ο κ. Δανίκας που έβαλε το θέμα στη σωστή του διάσταση συσχετίζοντας το βρακί της Έλενας Παπαρίζου με την εξέλιξη του κοντινού πλάνου και του πανοραμίκ στο τουρκικό σινεμά, αλλά αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Λιάνας Κανέλλη από το Στρασβούργο που μάλλον είχε ξεμείνει από τσιγάρα και είχε τα νεύρα της. Η κ. Κανέλλη είπε με δέκα λέξεις τη θέση του ΚΚΕ, όμως μετά την πιάσανε κι αυτήν τα εθνικιστικά της κι άρχισε να λέει αυτά που έλεγαν και οι υπόλοιποι, γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε, όταν μπαίνει το θέμα «Τουρκία» στη συζήτηση, δεν υπάρχουν δεξιοί κι αριστεροί - όλοι οι Έλληνες γινόμαστε τουρκοφάγοι Νικηταράδες. Στα λόγια βέβαια πάντα.


Η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ' αγγόνια


Στο σημείο αυτό εμφανίστηκε από το Λουξεμβούργο ένας κύριος Κουμουτσάκος , ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο άνθρωπος προσπάθησε να πει τις επίσημες ελληνικές θέσεις, όμως αυτό δεν στάθηκε δυνατόν, μιας και όλοι άρχισαν να τον ειρωνεύονται και να του λένε τι παπαριές είναι αυτές που λέει κι άλλα τέτοια – μόνο την Πόλη που δεν του ζήτησαν να πάει να πάρει μόνος του. Βέβαια είπε κι αυτός κάτι κοτσάνες περί εμπλουτισμού του ευρωπαϊκού πολιτισμού με την ένταξη της Τουρκίας, λες και νοιάζεται κανείς για τον πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οπωσδήποτε δεν του άξιζε τέτοιο κράξιμο. Τον περιέλαβε στο τέλος και η Λιάνα Κανέλλη και δεν ήξερε που να κρυφτεί ο ανθρωπάκος. Ευτυχώς βρήκε κάποια στιγμή τσιγάρο η Λιάνα και τον άφησε στην ησυχία του, αν κι όπως φυσούσε τον καπνό από το Στρασβούργο μπορεί να πετύχαινε στα μούτρα τον Κουμουτσάκο στο Λουξεμβούργο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά νευρίασαν οι Γάλλοι τεχνικοί που είναι αντικαπνιστές και έριξαν το κύκλωμα με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η Λιάνα.


Εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε ν' αποθάνω

Ένα βίντεο με Τούρκους δημοσιογράφους εκτόνωσε λίγο την κατάσταση, μιας και οι καλεσμένοι θυμήθηκαν πως είναι όλοι Έλληνες κι αυτοί στο βίντεο είναι Τούρκοι, άρα εχθροί, και καταπιάστηκαν μ’ αυτούς. Δυο λεπτά μίλησαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και μόνο που δεν μας είπαν πως τη γενοκτονία των Αρμενίων την έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος – αν τους άφηναν δυο τρία λεπτά ακόμα, θα το έλεγαν κι αυτό. Με το που ξεχάσανε όμως οι καλεσμένοι τους Τούρκους, άρχισαν πάλι την επίθεση στον κ. Κουμουτσάκο, αλλά μάλλον τον λυπήθηκαν οι Λουξεμβούργιοι τεχνικοί, που είναι σπλαχνικοί, κι έριξαν το κύκλωμα και γλίτωσε ο χριστιανός.


Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

Εν τω μεταξύ η ώρα είχε πάει μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα και ο Τσοχατζόπουλος δεν είχε μιλήσει ακόμα, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να κρατάει την ανάσα της. Όπως καταλαβαίνετε ο Άκης τα είχε πάρει στο κρανίο – μάλλον σκεφτόταν πως θα έγινε ρεζίλι στη σύζυγο που τον θαύμαζε από το σπίτι – οπότε μόλις του έδωσε το λόγο η κ. Στάη της τα είπε ένα χεράκι. Τελικά πάντως δεν κατάφερε να μιλήσει, αφού ο Παναγιωτόπουλος δεν τον άφηνε να σταυρώσει κουβέντα. Σαν να μην έφτανε αυτό έφτασε κι ο Γκιούλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο και έγινε ζωντανή σύνδεση για να μη χαθεί η ιστορική στιγμή. Πραγματικά η υποδοχή ήταν μεγαλειώδης, αφού όλοι οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου είχαν ξεχυθεί στους δρόμους μέσα στ’ άγρια μεσάνυχτα και πανηγύριζαν ενθουσιασμένοι, που έμελλε από τη δική τους χώρα να ξεκινήσει η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση – ή η διάλυση και των δυο.


Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο Πατριάρχης

Για να μην τα πολυλογώ (που πόσο άλλο να τα πολυλογήσω;) η εκπομπή συνεχίστηκε με όλους τους καλεσμένους να κάνουν προτάσεις. Ο ένας έλεγε να φύγουν οι Τούρκοι από τη Κύπρο, ο άλλος να πάει ειρηνευτική δύναμη στα κατεχόμενα, ο τρίτος να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Έλληνες αν θέλουν τους Τούρκους στην Ε.Ε, ο τέταρτος να μην τρώμε μπακλαβά και γενικά όλα αυτά τα ανέξοδα που λέμε διαρκώς και νομίζουμε πως επειδή τα λέμε γίνονται κιόλας. Ευτυχώς κάποια στιγμή θυμήθηκαν πως η Τουρκία θα γίνει πλήρες μέλος το 2016 και αν , και αποφάσισαν να τους τιμωρήσουμε τότε, αν εν τω μεταξύ δεν έχουν συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως εμείς. Εκμέκ.