Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2005

Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες - οι Έλληνες παρελαύνουν σαν ήρωες



Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι λαμπρές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να θαυμάσουν τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς.


Το πλήθος χειροκρότησε με περισσή συγκίνηση και περηφάνια τη μαθητιώσα νεολαία, που άνοιξε την παρέλαση, και αποτελεί την ελπίδα του Έθνους, καθώς είναι απόγονοι των Μακεδονομάχων, των Σαλαμινομάχων, των Θερμοπυλομάχων και των "Βατράχων" του Αριστοφάνη. Οι νέοι και οι νέες παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς με δυναμικό βηματισμό και επιβλητικό παράστημα και οι μοντελίστ της Θεσσαλονίκης δεν ήξεραν ποιον να πρωτοδιαλέξουν, για την παρουσίαση των χειμωνιάτικων κολεξιόν τους.


Τους διαδέχτηκαν το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, που είναι υπεύθυνες για τα μποτιλιαρίσματα, τα κορναρίσματα και τα τρακαρίσματα, το Λύκειο Ελληνίδων που δεν περνάνε την τάξη με τίποτα και το έκτο Σύστημα Αεροπροσκόπων Τούμπας - όλοι βέβαια παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς, με δυναμικό βηματισμό και επιβλητικό παράστημα.


Ακολούθησαν τα πεζοπόρα και τα μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αγροφυλακής, της Χωροφυλακής και της φυλακής του Γεντί Κουλέ. Την ίδια ώρα στον Θερμαϊκό είχαν καταπλεύσει οι φρεγάτες Ναυαρίνο, Σεραφίνο και Babylino, αν και την παράσταση έκλεψαν το υποβρύχιο Παπανικολής, η Μανταλένα και η βάρκα του καμπούρη Αντρέα.


Εντυπωσιακή ήταν η διέλευση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας που έγινε σε άψογους σχηματισμούς και εντυπωσίασε το συγκεντρωμένο πλήθος που καμάρωνε τους φρουρούς των αιθέρων, οι οποίοι μέρα και νύχτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναχαιτίσουν τις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά κυρίως των γυναικών, όπως είδαμε πολύ παραστατικά στο σίριαλ «Αέρινες Σιωπές».


Σε άψογους σχηματισμούς έγινε και η διέλευση των ελικοπτέρων Απάτσι και Σινούκ, που έχουν τα τελευταία συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος και μπορούν να αναπτύξουν απίστευτες ταχύτητες, σπάζοντας το φράγμα του τοίχου, ώστε όταν παίζουν κυνηγητό με τα εχθρικά ελικόπτερα, αυτά να λαχανιάζουν και να μην μπορούν να τα πιάσουν.


Στην παρέλαση παρουσιάστηκε και το νέο άρμα Τουρλού SS το οποίο είναι ρωσικής κατασκευής και προέλευσης, αλλά το πυροβόλο του είναι γαλλικό, τα βλήματα κινέζικα, οι ερπύστριές του αμερικάνικες, το τιμόνι ιρανικό, το ABS ινδικό, οι προφυλακτήρες αλβανικοί και, για να μην τα πολυλογώ, κάθε εξάρτημα του είναι από διαφορετική χώρα. Το άρμα Τουρλού SS αναφέρεται και ως «άρμα της ειρήνης» , αφού σε περίπτωση πολέμου ακινητοποιείται αμέσως, γιατί δεν μπορεί, του πούστη, κάποιοι απ' αυτούς που συμβάλλουν στην κατασκευή του θα έχουν εμπλακεί στη σύρραξη, ως αντίπαλοι, κι άντε μετά να βρεις εσύ ανταλλακτικά.


Το Τουρλού SS κρίνεται ιδανικό για τον ελληνικό στρατό, αφού μπορεί οι ήρωες να πολεμούν σαν Έλληνες, αλλά οι Έλληνες δεν πολεμούν, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν ήρωες σήμερα, γιατί να σου πω κάτι, "που να τρέχεις τώρα, ωχ αδελφέ, άσε ρε φίλε, αφού οι μεγάλοι τα έχουν κανονισμένα, γιατί να πάω εγώ να βγάλω το φίδι από την τρύπα και να σκοτωθώ και να μην πάω στα μπουζούκια να γουστάρω και να με δείξει μετά η τηλεόραση που παίρνω μάτι το μωρό πάνω στο τραπέζι;".


Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πέρασαν μεταξύ άλλων τα άρματα Leopard Α4, που είναι γερμανικά και μας τα πούλησαν οι Γερμανοί κοψοχρονιά, σε ένδειξη συγνώμης, επειδή κατά τη διάρκεια της Κατοχής μας πατούσαν με τη γερμανική μπότα και πονούσαμε. Τα Leopard A4 που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις τον περασμένο Αύγουστο, αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας σε ό,τι αφορά τα τανκ, αν και το λεοπάρ τείνει να γίνει πια κλασικό, και είναι εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα συστήματα, ενώ δεν επηρεάζονται από τη βροχή, το χιόνι, την ομίχλη, το χαλάζι και την ακρίδα. Μπορούν να προσβάλλουν άσχημα τον εχθρό, αφού ξέρουν γερμανικές βρισιές, ενώ διαθέτουν ψηφιακό σύστημα πλοήγησης, που μέχρι να το μάθουν οι Έλληνες χειριστές, το άρμα θα είναι για πέταμα. Στα μειονεκτήματα του Leopard A4 συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η επιτακτική ανάγκη να περνάει ΚΤΕΟ κάθε δυο μέρες, η έλλειψη αερόσακων και το γεγονός πως είναι δεξιοτίμονο και δεν παίρνει κοτσαδόρο.


Την παρέλαση έκλεισαν με άψογους σχηματισμούς οι τυρέμποροι Μακεδονίας - Θράκης, οι οποίοι αποθεώθηκαν από το πλήθος για την πρόσφατη επιτυχία της χώρας μας να κατοχυρώσει τη φέτα ως ελληνικό προϊόν και μοίρασαν συμβολικά στα παιδιά μυζήθρα και τουλουμοτύρι, που είχαν το σχήμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα και να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να μας επιστρέψει τα Μάρμαρα, ώστε να τα βάλουμε σε ένα υπόστεγο και να έρχονται εδώ οι τουρίστες να τα βλέπουν και να τους πουλάμε τσολιαδάκια κι Αμαλίες, μέχρι να πέσει το υπόστεγο, να τους πετύχει στο Δόξα Πατρί και να τους κάνει χαλκομανίες.




(Στην έκθεση του σχολείου έδωσα μιαν άλλη διάσταση στο θέμα απ' αυτήν που μόλις διαβάσατε - είναι μια προτασούλα μόνο :

Το ηρωικό «ΟΧΙ» του '40 σηματοδότησε ένα ακόμα έπος της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, καθώς οι Έλληνες όρθωσαν το ανάστημα τους στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της βίας, αντιστεκόμενοι στη φασιστική λαίλαπα και τη γερμανική μπότα, διατρανώνοντας παράλληλα την αγάπη τους για την Ελευθερία και αψηφώντας τις υπέρτερες δυνάμεις και την κολοσσιαία υπεροπλία των αντιπάλων, μιας και είχαν χρέος να σφραγίσουν με ανεξίτηλη δόξα την Ιστορία του Έθνους μας και να αφήσουν σε εμάς ιερή παρακαταθήκη να αγωνιζόμαστε, με οποιοδήποτε τίμημα και θυσίες, για το καλό της πατρίδας, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας, ώστε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής να μεταλαμπαδεύεται άσβεστο από γενιά σε γενιά, αφού το έπος του '40 αποτελεί φαινόμενο ψυχολογικό και ιστορικά ανεξήγητο και μας παραπέμπει στη μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ - με λίγο διαφορετική κατάληξη βέβαια.)