Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Talk of the Town (1) - 12/02/09










Σύμφωνα με έρευνα της VPRC που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, το νούμερο ένα πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι η εργασιακή ανασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους και γι’ αυτό έχουν αρχίσει να καταδίδουν τους συναδέλφους τους στα αφεντικά.

Μια εργαζόμενη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της παραδέχτηκε πως μαζεύει όλα τα κινητά όσων εργάζονται μαζί της και τα βάζει κρυφά στην τσάντα μιας συναδέλφου της, για να την θεωρήσουν κλέφτρα και να χάσει τη δουλειά της – μάλιστα, αρχίζει να τηλεφωνεί στους συναδέλφους της, ώστε να βροντάνε τα κινητά μέσα από την τσάντα και η ανύποπτη εργαζόμενη να απολυθεί αμέσως.

Πολλοί εργαζόμενοι πάνε το βράδυ και ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των αυτοκινήτων των συναδέλφων τους, για να αργήσουν να πάνε στη δουλειά και να μπουν στα μαύρα κατάστιχα των εργοδοτών τους.

Ένας άλλος εργαζόμενος δήλωσε πως κάνει τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα αλλά κινδυνεύει να μείνει άνεργος επειδή είναι κάπως δύσκολο να είσαι παραγωγικός όταν κάνεις τρεις δουλειές ταυτόχρονα – έτσι τώρα ψάχνει για τρεις δουλειές ακόμα, για να έρθει στα ίσα του.

Το ενδεχόμενο απολύσεων εμποδίζει τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν καλύτερες αποδοχές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μένουν απλήρωτοι επειδή αποφεύγουν να περάσουν από το ταμείο από φόβο μήπως τους ανακοινωθεί η απόλυσή τους.

Πολλοί εργαζόμενοι κοιμούνται τα βράδια στους χώρους εργασίας τους, αφενός για να δείξουν στα αφεντικά τους πως δεν μπορούν να αποχωριστούν τη δουλειά και αφετέρου επειδή έχουν απλήρωτα 25 νοίκια και τους περιμένει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους ο ιδιοκτήτης με το δίκαννο.

LIFO - 12/02/09