Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2009

Talk of the Town (1) - 26/02/09












Η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κόσμο της μόδας. Ο οίκος Ferre χρεοκόπησε, ενώ πολλοί οίκοι μόδας είναι έτοιμοι να βαρέσουν κανόνι.

Προκειμένου να ξεπεράσουν τον κίνδυνο της πτώχευσης, γνωστοί οίκοι αναγκάστηκαν φέτος να εγκαταλείψουν τα πανάκριβα ντεφιλέ σε πολυτελή ξενοδοχεία και να κάνουν τις επιδείξεις τους σε καλύβες, παράγκες και λαχαναγορές.

Το κλίμα στα φετινά σόου ήταν εντελώς διαφορετικό αφού έλειψαν τα λαμπερά πάρτι και αντί για σαμπάνια έρεε ρετσίνα.

Οι καλεσμένοι υποχρεώθηκαν να φέρουν σκαμνάκια από το σπίτι τους, ενώ τα μοντέλα περπατούσαν πάνω σε πρόχειρες πασαρέλες φτιαγμένες από καφάσια.

Η οικονομική κρίση ανάγκασε τους σχεδιαστές να εγκαταλείψουν τα ακριβά υφάσματα, όπως το κασμίρι και το μετάξι, και να στραφούν στα τσουβάλια, τις κουρελούδες και το κοτετσόσυρμα.

Παράλληλα, οι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να κοντύνουν τα φορέματα για να κάνουν οικονομία. Έτσι, φέτος η μόδα θέλει τις γυναίκες με μίνι και τους άντρες με σορτσάκι.

Τα φετινά ρούχα δεν έχουν κουμπιά, τσέπες και φόδρες για να μην επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής. Στην επίδειξη του Τζόρτζιο Αρμάνι την παράσταση έκλεψε ένα αέρινο φόρεμα από μπακαλοσακούλα που στερεωνόταν φίνα στη μέση με μια παραμάνα.

Στα πλαίσια της οικονομικής λιτότητας, οι μόδιστροι κατάργησαν τα εσώρουχα και μας προτείνουν να φοράμε τα ρούχα κατάσαρκα, οπότε οι γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν μη φανεί το πράμα τους και οι άνδρες να έχουν το νου τους μην πεταχτούν έξω τα καλαμπαλίκια τους.

Στις μέρες της άγριας οικονομικής κρίσης που ζούμε, η μόδα επιβάλλει να κυκλοφορούμε χωρίς παπούτσια και κάλτσες – ξυποληταρία δηλαδή.

Γενικότερα, η φετινή υψηλή ραπτική προτείνει στους πλούσιους να κυκλοφορούν στους δρόμους ρακένδυτοι σαν ζητιάνοι, ώστε να μην ξεχωρίζουν από τους πεινάλες και τους άστεγους, και να μην κινδυνεύουν να πέσουν θύματα κλοπής.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και για τα μοντέλα αφού έχουν μειωθεί πολύ οι μισθοί τους. Πολλά μοντέλα διαμαρτύρονται πως δυσκολεύονται πια να ζήσουν αξιοπρεπώς και να αγοράσουν τα ακριβά ναρκωτικά τους, μόνο με τα χρήματα που βγάζουν δουλεύοντας σαν κοκότες πολυτελείας.

Δεν είναι λίγα μάλιστα τα μοντέλα που δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ένα πιάτο φαΐ αλλά αυτό τελικά δεν πειράζει γιατί και πριν που είχαν λεφτά τρέφονταν μόνο με καρότα και μαρουλόφυλλα.

Είναι ολοφάνερο ότι οι κοπέλες που εργάζονται ως μοντέλα –αν και κάποιοι τις θεωρούν άτομα περιορισμένης νοημοσύνης- ήταν οι μόνες που είχαν πάρει χαμπάρι την επερχόμενη οικονομική κρίση και φρόντιζαν να είναι πάντα ξενηστικωμένες, για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα όταν θα έμεναν άφραγκες.


LIFO - 26/02/09