Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2009

Talk of the Town (1) - 19/02/09













Ξεκίνησαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων με στόχο το αποκριάτικο κέφι να μεταφερθεί στις περισσότερες γειτονιές της πρωτεύουσας και να μην περιοριστεί στο κέντρο της πόλης όπως συνέβη με τις εορταστικές ταραχές των Χριστουγέννων.

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων θα δώσουν το δικό τους χαρούμενο τόνο στην τρελή Αποκριά, παίζοντας ξεσηκωτικά βαλσάκια της Κατοχής και εύθυμες ρούμπες της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά κάθε ορχήστρα θα περιφρουρείται από δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σκάσουν μύτη τίποτα αναρχικοί, να πετάξουν μολότοφ στους μουσικούς και να τους κάνουν φλαμπέ την ώρα που θα παίζουν το καρναβαλικό εμβατήριο «Βάλ’ το ντόμινο Λενιώ».

Οι δημοφιλέστερες μεταμφιέσεις για τις φετινές Απόκριες είναι αυτές του μπάτσου και του αντιεξουσιαστή. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι αστυνομικοί που νοικιάζουν τη δεύτερη στολή τους σε απαιτητικούς μασκαράδες, για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Αποκριάς –και για να μη χαλάσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανεμελιάς και κεφιού-, η Αστυνομία θα προβεί στη λήψη αυξημένων μέτρων γιατί υπάρχουν πληροφορίες πως οι κουκουλοφόροι θα μεταμφιεστούν σε πιερότους και κολομπίνες, και θα ανοίγουν τα κεφάλια των αστυνομικών, πετώντας τους πέτρες σε σχήμα κομφετί και σερπαντίνες από ταβανόπροκες.

Έτσι, ειδικά για τις φετινές Αποκριές, απαγορεύεται στους καρναβαλιστές η μάσκα, το καπέλο και το έντονο μακιγιάζ, ενώ όσοι επιθυμούν να φορέσουν στολή ντόμινο θα είναι υποχρεωμένοι να γράφουν με μεγάλα γράμματα πάνω στη στολή τους το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνση κατοικίας τους και τον αριθμό του φορολογικού τους μητρώου.

Παράλληλα, ο διοικητής της Αστυνομίας απηύθυνε έκκληση στον Επαναστατικό Αγώνα και στη Σέχτα Επαναστατών να διακόψουν για λίγο την επανάσταση και να μην πυροβολήσουν άλλους αστυνομικούς μέχρι την Καθαρά Δευτέρα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος –αντί για αστυνομικούς- να δολοφονήσουν τίποτα ζαβά 15χρονα που ντύθηκαν μπάτσοι για τις Απόκριες.

Το ξεφάντωμα της Αποκριάς θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα στο λόφο του Φιλοπάππου, όπου θα στηθεί ένα ξέφρενο γλέντι με χορούς, τραγούδια και δωρεάν διανομή χαλβά και λαγάνας στους πεινάλες.

Μετά από πρωτοβουλία του Νικήτα Κακλαμάνη, το παραδοσιακό πέταγμα του αετού θα συνδυαστεί φέτος πανηγυρικά με την κοπή όλων των δέντρων του λόφου του Φιλοπάππου και την ταυτόχρονη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ που θα χωράει τρεις χιλιάδες νταλίκες, πέντε χιλιάδες μπουλντόζες και δέκα χιλιάδες μπετονιέρες.


LIFO - 19/02/09